Güncel
26 Eki 2020 11:12 Son Güncelleme: 26 Eki 2020 11:41

3 bin yıllık Mısır çapası Kıbrıs tarihine ışık tutacak

Kuzey Kıbrıs'ın en önemli keşfi olarak duyurulan 3 bin yıllık Mısır çapası tarihe ışıt tutacak. Akdeniz’de bugüne kadar bulunan ve üzerinde bu derece yoğun yazıtlar olan ilk taş çapa arkeoloji dünyasında heyecan yarattı.

3 bin yıllık Mısır çapası Kıbrıs tarihine ışık tutacak

Kıbrıs Adası, Mısır ve Kuzey Akdeniz tarihinde arkeolojik açıdan çok kıymetli bir eser olarak değerlendirilen 3 bin yıllık Mısır çapası denizden çıkarıldı. Yapılan keşif arkeoloji dünyasında büyük bir heyacan yarattı. 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öncülüğünde ve Natulius Dalış Okulu katkıları ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi himayelerinde Kuzey Kıbrıs’ın en önemli keşfi gerçekleştirildi.

Keşfedilen tarihi çapa, UKÜ Öğretim üyesi Doç. Dr. Müge Şevketoğlu başkanlığında, çapayı bulan Tevfik Camgözün katkıları ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi izinive Arkeolog Bural Karataş gözetiminde denizden çıkarılarak konservasyon işlemi için Lefkoşa Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı konservasyon laboratuvarına taşındı.

Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Mısır gemisine ait olduğu tahmin edilen tarihi çapanın, Akdeniz’de bugüne kadar bulunan ve üzerinde bu derece yoğun yazıtlar olan ilk taş çapa olma özelliğini taşıdığını kaydetti. Yine yapılan araştırmalar sonucunda bulunan çapanın, Mısır’da kullanılan bir mezara ait mezar taşı veya dinsel töreye ait anıt yazıtı olabileceğini belirten Şevketoğlu, bulunan çapanın, dönemin genel bir uygulaması olan ikinci kullanım amacı ile çapaya çevrildiğinin belirlendiğine işaret etti.

FIRTINAYA KARŞI TAŞ ÇAPA RİTÜELİ

Tunç çağında kullanılan taş çapaların, gemileri,akıntılarakarşı veya fırtınalı havalarda emniyete alan bir araç olarak kullanıldığını kaydeden Şevketoğlu, özellikle Kıbrıs adasında bilinen, üzerindebir kaç harfli yazı ihtiva eden çapaların, Enkomi ve Kition gibi Kıbrıs’ın iki önemli Geç Tunç Çağı yerleşimlerinde ve tapınaklarında keşfedildiğinin altını çizdi. Şevketoğlu, tapınaklarda bulunan çapaların dinsel törenlerde, gemicileri ve değerli kargosunu korumak için adak olarak bırakıldığının, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktığına değindi.