Güncel
02 Mar 2020 18:04 Son Güncelleme: 02 Mar 2020 19:01

Göçmenlerin Edirne'ye doğru gidişi sürüyor

Avrupa'ya geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Edirne'ye gelişi sürüyor.

Göçmenlerin Edirne'ye doğru gidişi sürüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 100 binin üzerinde göçmenin Edirne'den Avrupa'ya geçtiğini açıklaması sonrası sınırı geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin kente gelişleri arttı.

Hem kara hem de nehir sınır hattını geçiş için kullanan düzensiz göçmenler daha çok nehir geçişlerini kullanıyor.

Sınır köylerinde yoğun düzensiz göçmen hareketliliği gözleniyor.

Tamponda bekleyenler var

Yunanistan'ın kapıları açacağı umuduyla Pazarkule - Kastanies sınır kapıları arasındaki tampon bölgedekileri bekleyişi de sürüyor.

Yunanistan sınır güçlerinin sık sık göz yaşartıcı bomba ve biber gazı atmasıyla tamponda bekleyenlerin bir çoğu yakınlardaki ormanlık alana doğru yayıldı.

Geceyi buralarda geçiren 2 binin üzerinde düzensiz göçmen zor şartlarda bekleyişlerini sürdürüyor.

Geceleri soğuk hava çocuklu aileleri daha çok etkiliyor.

Edirne Valiliği koordinasyonunda İl Göç İdaresi Müdürlüğü göçmenlere 3 öğün yemek dağıtımı yapıyor.

Düzensiz göçmenler Meriç Nehri'ni aşmaya çalışıyor

Edirne'den Avrupa'ya geçmek isteyen düzensiz göçmenler, daha çok nehir hattını deniyor. 

Pek çok kişinin Yunanistan tarafına geçtiğini öğrenen düzensiz göçmenler, Meriç Nehri'ni aşmak için sınır köylerine geliyor. 

 Meriç Nehri'ni botlarla geçen düzensiz göçmenler, kara sınırını da deniyor.

Sınır tellerini makasla kesen ya da üzerinden atlayan düzensiz göçmenler, Yunanistan'a ayak basıyor.

Düzensiz göçmenlere sert müdahale

Kastanies Sınır Kapısı'nın önünde jiletli tellerle barikat kuran Yunanistan güvenlik güçleri, düzensiz göçmenlere sık sık tazyikli su sıkıyor, zaman zaman ses ve göz yaşartıcı bomba atıyor, zaman zaman da plastik mermi kullanıyor.

Bazı düzensiz göçmenler, botlara kapasitesinin üzerinde, çok sayıda kişiyle binmeleri nedeniyle nehri geçerken sıkıntı yaşıyor.

Adacıkta mahsur kalanları AFAD ekipleri kurtardı

Meriç Nehri'ndeki adacıkta mahsur kalan 30 düzensiz göçmen, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerince kurtarıldı.

Bir gazeteci, kıyafetleri ıslanan kişiye kazağını verdi. Sağlık ekipleri, kıyıya yüzerek çıkan ve soğuktan titreyen düzensiz göçmene müdahale etti.

Ekiplerce, düzensiz göçmenlere gıda ve su yardımında bulunuldu.

İran uyruklu Abdülzaki Baku, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşamdan bu yana nehirdeki adacıkta beklediklerini belirterek, "Yunanistan'a gideceğiz. Oradan da İngiltere'ye gitmek istiyoruz." dedi.

İstanbul'dan Edirne'ye gidişler sürüyor

Avrupa'ya geçmek için İstanbul'da bir araya gelen düzensiz göçmenler, sabah saatlerinden itibaren Edirne'ye gidişi sürüyor.

Türkiye'nin, düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişine engel olmayacağı yönündeki haberlerin ardından başlayan hareketlilik İstanbul'da devam ediyor.

İstanbul'da Vatan Caddesi ve Aksaray'daki Muratpaşa Camisi ile Aksaray Metro İstasyonu önündeki toplanma noktalarında düzensiz göçmenler bir araya geliyor.

Bu noktalardan otobüslere binen düzensiz göçmenler, Edirne'ye doğru yola çıkıyor. 

Aksaray'dan Edirne'ye kalkan otobüse binen Suriyeli Halil Hasan, yaptığı açıklamada, 8 senedir Türkiye'de olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın kendileri için sadece Almanya gibi ülkelere geçmek için bir yol olduğunu söyleyen Hasan, "Orada yaşamak, çalışmak, maaşlar iyidir. Amcam orada, Yunanistan'dan onun yanına geçerim. Yunanistan kapısı kapalı, o sıkıntı ama ne olursa olsun biz girmek istiyoruz." diye konuştu.

Düzensiz göçmenleri otobüsüyle Edirne'ye götüren Alparslan Kargaoğlu ise 70 liraya isteyenleri taşıdıklarını anlattı.

Türkiye'ye 7 sene önce Afrin'den gelen Murat Reşit ise ailesinin Avrupa'da olduğunu ve İstanbul'da tek başına kaldığını kaydetti.

Ailesinin yanına gitmek istediğini dile getiren Reşit, "Yunanistan'a geçmek sıkıntı ama aynısını 2015'te de yaptılar. Gidenler 6 gün sınırda yattı ve sonrasında kapı açılmıştı. Biz de ondan bekliyoruz, kapıyı bize de açarlar diye. Açmazlarsa geri dönme şansımız var." ifadelerini kullandı.

Rüzgar ve eşi Ruhan Havaş da Afrin'den geldiğini, Türkiye'de eşi ve 2 çocuğuyla kaldığını, aile üyelerinden bazılarının Avrupa'da olduğu için kendilerinin de gitmek istediğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Edirne'den Yunanistan’a geçen düzensiz göçmenlerin sayısını 100 bin 577 olarak açıklamıştı.