KKTC
17 Şub 2021 09:58 Son Güncelleme: 17 Şub 2021 10:03

KKTC kamu çalışanlarına kötü haber! Başbakan Saner üzdü...

KKTC ekonomisinde yaşanan kara tablodan kamu çalışanları da etkilenecek. Başbakan Ersan Saner, kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren ve onları üzecek kötü bir haberi Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıkladı.

KKTC kamu çalışanlarına kötü haber! Başbakan Saner üzdü...

KKTC'de kamu personeli için kötü haber! Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlar Başbakan Ersan Saner tarafıdan açıklandı.

Başbakan Ersan Saner, gelirlerin yeterli olmaması durumunda kamuda maaş kesintisi yapılabileceğin işaret etti, "Şu an için kesintisi söz konusu değil. Maliyede birikecek rakama göre belirlenecek" dedi.

Başbakan Ersan Saner, 6 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı.

BELEDİYELERE DENETİM YETKİSİ...

Başbakan Saner, Mal ve Hizmetler Yasası kapsamında yapılan yasa tasarısı ise belediyelere denetim verilmesi konusunda karar üretildiğini kaydetti.

Saner, Atık Yönetim Tüzüğü’nün de Bakanlar Kurulu’ndan geçirildiğini belirterek, atıkların bertaraf edilmesi, atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanımı ve geri dönüşümünün sağlanması, doğal kaynakların kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.

BAKANLIKLAR VE BAĞLI KURULUŞLARIN BÜTÇELERİNDE YÜZDE 10'A KADAR TASARRUF

Saner ayrıca, Bakanlıklar ve bakanlığa bağlı kuruluşların, kendi bütçelerinin yüzde 10’nuna kadar tasarrtuf yapmaları konusunda tedbir kararı üretildiğini kaydetti.

Saner üretilen kararların devamını şöyle açıkladı:

“Reel sektöre destek vermek adına bin küçük esnafa 100 milyon TL kredi ve 20 milyon TL kira kredi desteğinin verilmesiyle ilgili Merkez Bankası Başkanı ve Bankalar Birliği ile yapmış olduğumuz görüşmeden sonra 100 milyon TL’lik kredinin küçük işletmelere verilebilmesi için protokoller tamamlandı. 22 Şubat Pazartesi gününden itibaren tüm reel sektörümüz kredilerden faydalanmak için başvuru yapabilecek.

"ÖTELEME İÇİN GEREKLİ YARDIM YAPILACAK"

Reel sektörün kullanmış olduğu 3250 işletmeye verdiğimiz 1 milyar 150 milyon TL’lik kredinin, 400 milyon TL’lik bölümü kasım ayından itibaren başlamış bulunuyor. Bu konuda sıkıntıya düşen esnafımız varsa taksitlerini ödemek için bankalara başvurabilecek. Öteleme için gerekli yardım bankalar tarafından sağlanacak.

Borçların yeniden yapılandırılması konusunda pul vergisi, ipotek devri bedelsiz olarak yapılacaktır. Alınan kredide erken kapatma komisyonu varsa, rakam ne olursa olsun, bu komisyon ücreti devletimiz tarafından binde 5’e indirilmiştir.”

"MEVCUT KREDİ FAİZLERİ YAPILANDIRILACAKTIR"

Başbakan Saner, reel sektöre yönelik kredilerin yüksek faizle yapılandırılmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Zorlanan krediler mevcut kredi faizleri ile yapılandırılacaktır" dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın, Maliye Bakanlığı’nın, faiz oranı düşükken borçlanmadığı, faiz yükselince borçlanmaya gittiği yönündeki açıklamarın gerçeği yansıtmadığını da söyleyen Saner, “Yerel bankalarımız sabit faizle borç vermeye yanaşmamaktadır. 500 milyon TL borçlanmaya ihtiyacımız vardır ancak maliyede eksik kalan limitlerin tamamlanması için bu rakam kullanılacaktır” dedi. Saner, maliyenin sabit faizle uzun vadeli borçlanmak için gerekli adımları atacağını belirtti.

Başbakan Saner, Kredi Garanti Fonu’ndan kredi kullananların, yeniden kredi kullanılması için çalışma yapılacağını da kaydetti.

"MALİ PROTOKOLÜN ARDINDAN KREDİLER ARTIRILABİLİR"

Saner bin işletmeye verilecek 100 milyon TL’lik kredi ve 20 milyon TL’lik kira desteğinin, Türkiye ile ekonomik ve mali işbirliği protokolü imzalandıktan sonra artırılabileceğini de söyledi.

“Kamuda maaş kesintisi yapılacak mı?” sorusu üzerine Saner, şu an için kesintinin söz konusu olmadığını ancak gelirlerin yeterli olmadığı durumda bir takım düzenlemeler yapılabileceğini ifade etti. Saner, maliyede birikecek rakama bağlı olarak daha detaylı açıklama yapacağını, gelirlerin yeterli olmaması durumunda kesintiyi düşünebileceklerini aktardı.