KKTC
19 Ara 2020 09:15 Son Güncelleme: 19 Ara 2020 11:31

Türkiye'nin Kıbrıs politikasına eleştiri: Çavuşoğlu KKTC vatandaşı ol

Türkiye'nin yeni dönemde uyguladığı Kıbrıs politikasına yönelik adada tartışmalar sürüyor. KKTC'deki muhalif gazetecilerden Sami Özuslu, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na çağrıda bulundu: "Çavuşoğlu’na çağrımdır: Bizzat gelip KKTC yurttaşı olsun. Ama bir şartla. TC yurttaşlığından çıkacak. Sadece KKTC yurttaşlığı ile yetinsin. KKTC yurttaşlarının yaşadığı zorlukları bizzat yaşasın"

Türkiye'nin Kıbrıs politikasına eleştiri: Çavuşoğlu KKTC vatandaşı ol

Türkiye'nin yeni dönemde uyguladığı Kıbrıs politikası ve Doğu Akdeniz hamleleri Yunanistan'ı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimini rahatsız ediyor. Bununla birlikte KKTC'de muhalif yayın organlarında da başta KKTC yönetimi olmak üzere Türkiye iktidarına yönelik eleştiriler de geliyor. Maraş'ın açılması adımıyla birlikte muhalif gazetecilerin sert yazıları dikkat çekiyor. 

Türkiye merkezli 'Gazeteduvar' adlı medya haber sitesinde Nikolaos Stelya adlı muhabirin haberinde KKTC'deki muhalif gazetecilerin görüşlerine yer verilerek, Türkiye'ye yönelik eleştiriler paylaşıldı. 

Gazeteduvar'da Nikolaos Stelya'nın haberi şöyle:

Ankara’nın yeni hamlesi Kıbrıs’ta tartışma yarattı: Çavuşoğlu’na ‘KKTC vatandaşı ol’ teklifi

Ankara’nın yeni hamlesi Kıbrıs’ta tartışma yarattı: Çavuşoğlu’na ‘KKTC vatandaşı ol’ teklifi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Kıbrıs'ta federasyonun sürdürülebilir olmaktan çıktığını' BM'ye ilettiklerini açıklaması adada tartışma yarattı. Rum liderliğinin yeni hamlelere hazırlandığı belirtilirken, sol muhalefetten Ankara'ya tepki geldi. Kıbrıslı Türk gazeteci Sami Özuslu, "Çavuşoğlu’na çağrımdır: Bizzat gelip KKTC yurttaşı olsun. Ama bir şartla. TC yurttaşlığından çıkacak. Sadece KKTC yurttaşlığı ile yetinsin. KKTC yurttaşlarının yaşadığı zorlukları bizzat yaşasın" dedi.

Ankara, Kıbrıs sorununa çözüm arayışında strateji değişikliğine gittiğini resmi olarak Birleşmiş Milletler’e iletti. 1960’lı yılların sonlarından itibaren Kıbrıs’ın gündeminde olan federal çözüm, Türkiye için artık miadını doldurmuş durumda.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın BM nezdinde Kıbrıs sorununa ilişkin yeni tavrıyla ilgili olarak Twitter hesabından şu mesajı verdi: “BM'nin Kıbrıs Kıdemli Yetkilisi Jane Holl Lute'a federasyon projesinin sürdürülebilir olmaktan çıktığını söyledik. Türk tarafı Ada'daki gerçeklere uygun, egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözümü savunuyor. Yeni bir müzakere süreci için ortak zemin oluşması gerekiyor.”

RUM TARAFI DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPIYOR

Son gelişmeler konusunda Rum tarafında hummalı bir çalışma başlatılmış durumda. Rum liderliği, Çavuşoğlu’nun BM Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute'yle dün gerçekleştirdiği görüşmede gündeme gelen konular hakkında bilgi edinmek için harekete geçti. Nikos Anastasiadis liderliği, Ankara’nın Kıbrıs sorununda resmi olarak tez değiştirmesine paralel olarak diplomatik alanda atağa geçmeye hazırlanıyor. 

‘Gevşek federasyon’ temelinde nihai çözüm fikri üzerinde duran Anastasiadis liderliği, Ankara’nın yeniden taksimci politikaların peşinden koşmaya başladığı görüşünde. Bu görüşe katılan Rum muhalif partiler ise Anastasiadis liderliğinin Ankara’nın manevralarının önüne geçmek için yeterince çaba sarf etmediği konusunda ısrarcı. Geçtiğimiz saatlerde Kıbrıs Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştirilen yeni yıl bütçe görüşmelerinde, muhalefet partilerinden hükümete bu konuda sert eleştiriler geldi. 

ÇAVUŞOĞLU KKTC VATANDAŞI OLSUN

KKTC'de federasyon temelli barış yanlısı güçler de tepkili. Federal çözüm fikrinde ısrarcı olan deneyimli Kıbrıslı Türk gazeteci Sami Özuslu, yeni yazısında Çavuşoğlu’nu sert bir dille eleştirdi: “Türkiye yönetimi içeride ve dışarıda sıkıştıkça ve çember daraldıkça elindeki iki ‘koz’a başvuruyor. Biri Suriyeli göçmenler, diğeri ise Kıbrıs. Halk desteğini yitiren AKP’nin iktidarının son kullanım tarihini biraz daha ötelemek için her iki kozu da tepe tepe ve işine geldiğinde yumuşak, işine başka türlü geldiğinde sert politikalarla kullandığı ve kullanmaya devam edeceği anlaşılıyor."

Özuslu, "Çok zikzaklı, yani tutarsız, günübirlik dış politika uygulamaları kuşkusuz en fazla Türkiye halkına pahalıya patlıyor. Ancak aynı zamanda ‘kedinin kuyruğunda maşrapa’ durumundaki Kıbrıslı Türkler de dibe doğru yuvarlanmaya mahkûm ediliyor. 1950’lerden kalma, Soğuk Savaş dönemi ‘taksimci’ politikayı hem Ankara hem de burada zorlamayla seçtirdikleri Tatar dillerine doladıkça tehlike çanları daha yakından duyulmaya başlıyor" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU KKTC VATANDAŞI OLSUN

Özuslu yazısının devamında Çavuşoğlu’na ilginç bir öneride bulunarak Türk tarafının yeni Kıbrıs politikasına tepkisini ifade etti: “Buradan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na çağrımdır: Bizzat kendisi gelip KKTC yurttaşı olsun. Ama bir şartla. TC yurttaşlığından da çıkacak. Bundan sonra sadece KKTC yurttaşlığı ile yetinsin. KKTC yurttaşlarının yaşadığı zorlukları bizzat yaşasın. Bir yere gideceğinde bin bir çeşit vize sorunuyla yüzleşsin. KKTC koşullarında yaşam sürsün. Madem Kıbrıslı Türklerin adına konuşuyor, ‘iki ayrı devlet’ istiyor, o zaman ‘bizim gibi’ yaşamayı da kabul edecek. Gelsin, istediği gibi konuşsun o zaman!”

SORUN FEDERASYON DEĞİL

Bir diğer Kıbrıslı Türk muhalif yazar Hasan Yıkıcı da Ankara’nın ‘Kıbrıs’ta federal vizyon çöktü’ görüşüne katılmıyor. Yıkıcı’ya göre Kıbrıs’taki sorun federal çözümün kendisiyle ilgili değil; sorun BM’nin söz konusu formülü ele alışında. Yıkıcı “Kıbrıs sorununda sürekli olarak hayal kırıklıkları ve umutsuzluklar yaratan belirleyici unsurun BM’nin benimsettiği, tüm tarafların da kabullendiği ‘bütünlüklü çözüm’ yöntemidir. Yani her şeyde anlaşmadan hiçbir şeyde anlaşılamayacağı prensibi” tespitinde bulunuyor.

Yıkıcı devamında şu vurguda bulunuyor: “Deneyimlenmemiş bir olgu olarak federasyon tezi çökmedi. Çöken, defalarca denenen ve hüsran ile sonuçlanan bir yöntem olarak 'bütünlüklü çözüm yöntemi'".